Jak vybrat kotel na pelety do novostavby?

Jak vybrat kotel na pelety do novostavby?

Komerční sdělení | Pondělí, 05. září 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Důvodů pro instalaci kotle na pevná paliva se v dnešní době najde více než dost. Nejistá situace v dodávkách plynu, dramatické zdražování plynu i elektřiny nebo například možnost předzásobit se palivem ve chvíli, kdy se vám to hodí.

Pro příležitostné zatopení v krbu nebo kamnech dobře poslouží dřevěná polínka nebo lisované brikety, které se do ohně přikládají manuálně. Teplo se rozšíří v místnosti, kde krb stojí. Jde tak především o příjemný zážitek, případně záložní řešení pro vytápění.

Maximální komfort při používání


Pro plnohodnotné vytápění domu slouží kotle na pelety. Kotel se připojí do centrální topné soustavy a rozvodem ohřáté vody do radiátorů nebo podlahového topení se prohřejí všechny místnosti. Zároveň může fungovat také pro ohřívání teplé vody.

Největší benefit určitě představuje automatické fungování kotle. Můžete zapomenout na opakované cesty do kotelny, abyste přiložili, nebo na příchody do studeného domu. Jednotná velikost pelet umožňuje, aby si kotel na pelety sám dopravoval a dávkoval palivo na rošt hořáku. Tak udržuje požadovanou teplotu stejně jako plynový kotel nebo elektrické vytápění. Jen s mnohem menšími náklady.

Zvolte správný výkon kotle


Pro dnešní nízkoenergetické domy bohatě stačí malý výkon kotle – obvykle kolem 11 kW. Záleží na velikosti a tepelně-izolačních vlastnostech nemovitosti. Optimální výkon by měl vždy určit odborník, případně je potřeba řídit se projektem. Je to důležité, aby se dal dům pohodlně vytopit, nebo naopak aby při používání kotle nedocházelo ke zbytečnému přetápění. Instalaci kotle na pelety lze doplnit také dalšími způsoby vytápění – například fotovoltaickými panely na střeše nebo krbem.

Dbejte na vysokou účinnost kotle


Pokud jde o účinnost kotle, snažte se vybrat co nejvyšší. Podle deklarované účinnosti poznáte, jak efektivně umí kotel pracovat s energií paliva, které používáte. S rostoucí účinností klesá spotřeba pelet a tedy také náklady na jejich nákup. Nejkvalitnější kotle na pelety dosahují účinnosti přes 90 procent.

Rozměry kotle, jaké potřebujete


Při projektování nového domu máte tu výhodu, že můžete správně naplánovat potřebnou velikost technických prostor, kotelny či skladu pro pelety. Dobrá zpráva je, že kotel na pelety nezabírá moc místa. V nabídce výrobců najdete i různé konstrukční uspořádání kotle, aby si mohli vybrat i majitelé menších prostor.

Například český výrobce kotlů OPOP nabízí svůj model Biopel mini ve více variantách. Model v uspořádání „tower" má zásobník umístěný nad kotlem, a díky tomu sestava zabírá na šířku jen 35 centimetrů. Kompaktní verze má zásobník vedle kotle a o zmenšení nutného manipulační prostoru se stará promyšlená násypka.

DrevoaStavby.cz Peletový kotel OPOP Biopel

obr.: Peletový kotel OPOP model Biopel MINI. Foto: OPOP

Ovládejte peletový kotel moderně


Oproti kotlům na dřevo se vytápění peletami odlišuje podstatně větším komfortem při obsluze. Díky zapalovací patroně můžete vytápění zapnout pouhým stisknutím tlačítka na obrazovce. Řídicí jednotka kotle je vybavená přehledným displejem a navíc můžete kotel připojit na Wi-fi síť. „Naše aplikace eModul umožňuje propojit kotel s telefonem nebo počítačem, a tak ovládat a měnit parametry vytápění," vysvětluje Ing. Roman Boczek, jak funguje vzdálený přístup pro peletové kotle OPOP.

DrevoaStavby.cz | Peletový kotel OPOP chytré ovládání

obr.: Řídicí jednotka kotle OPOP je vybavená přehledným displejem a navíc můžete kotel připojit na Wi-fi síť. Foto: OPOP

OPOP | Kotle na pelety české výroby→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop